Hoe maak je een lichtplan voor de woonkamer?

Sta je op het punt de woonkamer te verbouwen of ben je net verhuisd? Het is altijd slim om van tevoren een goed lichtplan te maken voor een ruimte als de woonkamer, omdat je er functioneel licht, maar ook sfeerlicht nodig hebt. Allereerst moet je denken aan de basisverlichting, in de vorm van bijvoorbeeld een hanglamp die je midden in de ruimte bevestigt. Deze hanglamp voorziet de algehele ruimte van licht. Je kunt het beste kiezen voor een hanglamp die je ook kunt dimmen, zodat je per moment van de dag kunt bepalen hoe sterk je het licht wilt. Lees hieronder wat de verdere stappen zijn voor het maken van een goed lichtplan.

Sfeerverlichting

Een woonkamer is de ruimte waar je veel tijd doorbrengt om te ontspannen na een lange werkdag of om samen met je gezin te genieten van het weekend. Je kijkt waarschijnlijk televisie en doet andere activiteiten waarvoor je geen fel en functioneel licht wilt hebben, maar juist warmere en subtielere sfeerverlichting. Je kunt dit bereiken met een dimbare hanglamp, maar ook door mooie staande lampen of wandlampen toe te voegen die een zacht en warm licht uitstralen. Voor het lichtplan is het belangrijk om eerst de meubelindeling te bepalen, zodat je kunt bepalen op welke plekken je sfeerverlichting wilt hebben.

Extra functioneel licht

Als je een grote woonkamer hebt, kan het handig zijn om een extra lichtbron toe te voegen, bijvoorbeeld naast de bank waar je vaak zit om te lezen. Een verstelbare staande lamp, ook wel leeslamp genoemd, is hiervoor ideaal. Je kunt de lamp precies zo fel maken als je nodig hebt en in de juiste hoek plaatsen om goed te kunnen zien wat je doet of leest. Een inbouwspotje kan ook een optie zijn, vooral als je het licht op een specifieke plek wilt richten.

Een accent

Wanneer de avond valt, is het stijlvol om de decoratiestukken in de woonkamer te verlichten met accentverlichting. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een spotje of een lichtkunstwerk. Met accentverlichting kun je een foto of een schilderij extra benadrukken. Ook een ledstrip die achter de boekenkast is bevestigd, kan zorgen voor een mooi en sfeervol effect. Een goed lichtplan voor de woonkamer omvat zowel functioneel als sfeervol licht. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen alle soorten verlichting, zodat de woonkamer een fijne en gezellige sfeer uitstraalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *